Constel·lacions
Mirades Intermediterrànies
Constel·lacions Mirades Intermediterrànies és un programa de residències artístiques, de difusió cultural i de cooperació territorial euroregional que té com a objectiu estimular l’intercanvi i la projecció de joves artistes emergents residents als territoris català, occità i balear a través de la creació de projectes de fotografia i audiovisual que dialoguin sobre les temàtiques de migració i frontera dins del context mediterrani. El programa està liderat pel Festival FotoLimo en col·laboració amb les associacions Es Far Cultural (Menorca), Lumière d’Encre (Ceret), Jiser (Barcelona) i amb el suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.
Convençuts del paper de la imatge com a vehicle per a la transformació, Constel·lacions vol recolzar i impulsar la creació jove emergent oferint un espai per a la reflexió mentre imagina, crea i s’enriqueix de les noves formes d’hibridació cultural. A través d’un format de residències artístiques, trobades virtuals, exposicions itinerants i accions culturals, el projecte vol contribuir a crear ponts entre les diverses identitats i territoris que conformen l’Euroregió, establint nous punts de reflexió sorgits a través l’encontre i intercanvi artístic i cultural en clau de migració i frontera. Així mateix, Constel·lacions vol fomentar el format virtual com a fet normalitzador dins l’actual context de crisi sanitària.
El projecte es desenvolupa en quatre fases:
1. Residència artística
A través d’una convocatòria, se seleccionen dos joves artistes per a desenvolupar un projecte audiovisual en una de les dues residències artístiques proposades, dirigides per les associacions Lumière d’Encre i Es Far Cultural, ubicades a Céret (Occitània) i a Es Mercadal (Menorca) respectivament. Cada una d’elles, d’un mes de duració, es durà a terme durant el període primavera-estiu de 2021. Cada projecte serà personal i independent dels/les altres artistes seleccionats/des. Durant la residència els/les artistes tindran com a mínim una trobada amb el públic local per compartir el seu procés de creació.
2. Trobades virtuals
Atesos a la incipient digitalització dels continguts artístics per causa del context sanitari, creiem convenient l’ús de l’espai virtual com a plataforma de comunicació i debat entre els/les artistes a través de 2 trobades virtuals obertes, on es parlarà sobre temàtiques com ara el procés creatiu, la conceptualització de l’obra o la vinculació de la identitat amb el territori, entre d’altres. A través de la posada en comú de l’experiència creativa de cada artista, volem que sorgeixin noves reflexions entorn les temàtiques tractades, donant peu a noves idees de formalització de l’obra per a la següent etapa d’exposició. Les accions virtuals seran moderades per l’associació Jiser i seran obertes al públic i emeses en directe a través de la plataforma Zoom.
3. Accions presencials a Fotolimo
Aquesta etapa estableix la interconnexió entre els treballs dels artistes residents al Festival Fotolimo a través d’una exposició col·lectiva, presencial i itinerant. Aquesta activitat anirà vinculada amb altres com ara taules rodones i tallers dirigits a escoles i/o instituts locals. Amb l’objectiu d’establir ponts intermediterranis més enllà de l’àmbit euroregional s’inclourà l’exposició de Collective220, que des de 2014 reuneix diversos fotògrafs/es algerians/es amb el desig de fotografiar les realitats de manera personal i subjectiva, explicant les històries i portar noves perspectives de l’Algèria d’avui. Paral·lelament es durà a terme una presentació de l’exposició i una taula rodona amb presència d’un/na dels seus membres, moderada per Jiser.
4. Exposició itinerant
Posteriorment, l’exposició es traslladarà a Es mercadal, Menorca, en el marc del Menorca Doc Fest (del 29 d’octubre a l’1 novembre 2021) i, finalment, a la Galeria Lumière d’Encre de Céret a principis de 2022.
Exposició del Collective220 al Teatre del CCCB, Barcelona, 2018. Foto: Èric Pàmies.
Amb el suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, com a part del fons de suport Covid-19